• Slider Image 1

Cabinet de servicii psihologice


Cyberbullying, o noua forma de abuz psihologic

Conform definitiei de pe wikipedia, agresiunea pe Internet, numită și agresiune online sau cyberbullying, este hartuirea cu ajutorul calculatorului sau a telefonului mobil. Hărțuirea are loc pe bloguripagini personaleforumurie-mailSMSMMS, agresiunea având uneori loc prin încărcarea unor poze sau imagini video pe Internet fără a ține cont de dreptul la viața privată a victimei.

La origine, bully înseamnă „huligan”, iar comportamentul celui care se foloseşte de conotaţiile acestui termen exclude cu desavarsire regulile de bun simţ în societate.

Modalitatile alese de catre « agresor » pentru a-si hartui, agasa sau tracasa victima sunt subtile si permit mentinerea anonimatului :

- Site-urile de ură

Agresorul publica poze sau videouri care arată victima în situații jenante. Sau creaza site-uri pe care se votează cine este cel mai/cea mai urât(ă), ridiculizandu se astfel în public persoana vizată;

- Grupurile de ură

Astfel de grupuri care apar pe facebook au în comun faptul că urăsc un grup întreg de oameni. Chiar dacă adminstratorul sitului anulează contul, agresorul deschide alt cont pe care continuă agresiunea.

- Agresiunea cu ajutorul telefonului mobil

Cea mai des folosită metodă este trimiterea mesajelor cu conținut jignitor. Conținutul poate fi verbal sau imagini.

- Agresiunea pe bloguri

Agresorul scrie comentarii cu conținut injurios la adresa victimei.

- Agresiunea prin votare pe Internet

Cine este cel/cea mai frumo(a)s(ă) sau cel/cea mai urât(ă)? Astfel de întrebări sunt exemple de agresiune online.

Alte variante de utilizare a cyberbullyingului pot fi :

  • e-mailurile cu conţinut agresiv sau hărţuitor;
  • distribuirea pe internet a unor informaţii private ale unei persoane, obţinute de la terţi;
  • hack-uirea contului de mail al victimei şi diseminarea datelor şi a mesajelor private;
  • asumarea identităţii altei persoane, pentru a obţine informaţii de la cel hărţuit, pe care agresorul le va folosi în detrimentul acestuia, sau pentru instituirea unei realităţi false;
  • răspândirea de mesaje sau de imagini cu conotaţie sexuală, care au victima în prim plan.

De ce cyberbullying ?

Cei care recurg la asemenea instrumente virtuale de abuz psihologic, indreptate asupra unei alte persoane, au impresia că aşa reuşesc să capete mai multă importanţă în ochii celor din jur si se pot plasa in centrul atentiei rapid si foarte usor. Raul capteaza opinia publica intr-o masura mult mai semnificativa decat binele.

De asemenea, dintr-o anumita nevoie de a compensa un sentiment de inferioritate,  agresiunea online asupra pesroaneleor vulnerabile le da agresorilor sentimentul unei aparente autoritati şi superioritati.

Totodată, bullyingul apare din imitaţie si se practică la presiunea anturajului : uneori devine o probă de foc pentru a fi acceptat de un anumit grup. Sau  este utilizat pentru ca făptaşul să nu fie el însuşi cel agresat.

Cyberbullying-ul  incepe sa aiba o rata ridicata de accesare pentru că este facil, agresorul are impresia că este învăluit într-o peliculă de protecţie, iar victima poate fi ridiculizată în faţa unui grup mult superior numeric comparativ cu o agresiune reală.

De obicei, sub astfel de atacuri se ascund persoane în anonimat, care au impresia că beneficiază de imposibilitatea dezvăluirii propriei identităţi. In acest mod mascat, agresorul poate căpăta curajul de a face afirmaţii şi fapte pe care nu le-ar fi făcut în realitate, într-o confruntare directă cu cel hărţuit. De multe ori, însăşi victima unui act de bullying real poate apela la cyberbullying, crezând că doar asa se poate răzbuna pe agresor.

 Ce efecte are cyberbullying-ul ?

Cyberbullying-ul are o serie de efecte nocive aspra victimei, similare bullying-ului real:

•  atacuri de panică;

•  scăderea stimei de sine;

•  timiditate, dificultati in relationare;

•  coşmaruri, stare fiziologica precara;

•  anxietate crescuta;

•  lipsa capacităţii de concentare;

•  diminuarea puterii de învăţare;

•  depresie;

•   tentative de suicid.

Pe lângă toate acestea, la bullying-ul virtual informaţiile sunt de cele mai multe ori disponibile pe termen nedeterminat, fiind răspândite uşor şi instant în mediul online, în unele cazuri fără posibilitatea de a fi vreodată şterse. Acest lucru nu face altceva decât să agraveze orice repercusiune a bullying-ului asupra celui agresat.

 Exista si in cyberbullying triunghiul salvator victima agresor  ?

In orice forma de agresiune agresorul nu poate exista fara victima, asa cum nici victima nu poate functiona fara cel care exercita asupra ei hartuire, tracasare, violenta sau abuz. Salvatorul este al treilea element care completeaza triunghiul.  Cele trei roluri sunt intersanjabile. Nu de putine ori cel care a fost victima unei agresiuni devine la randul sau agresor, pentru a se razbuna, a-si repara imaginea sau a-si vindeca rana narcisica. Cyberbullying ul nu exclude aceste tipuri de relationari.

Este important sa cunoastem ce rol joaca o anumita persoana la un moment dat, pentru a putea sti ce masuri de contracarare si preventie sunt mai adecvate.

Care sunt cateva reguli de baza in abordarile online pentru evitarea cyberbulling-ului ?

1. Fii onest și politicos in spatiul virtual, indiferent cu cine interactionezi

2. Gândește-te bine la ceea ce scrii si ce impact ar putea avea asupra celor care te citesc

3. Respectă persoanele de altă etnie sau rasă și pe cei care au alt mod de viață decat cel cu care esti tu obisnuit

4. Respectă legea țării proprii și legea țării unde se află corespondentul

5. Respectă drepturile de autor, indiferent dacă este vorba de text, imagini, sunet sau software

6. Nu trimite materiale pornografice, cu conținut violent, rasist sau blasfemic

7. Respectă-i pe ceilalți utilizatori

8. Fii chibzuit în cheltuirea banilor online

9. Raportează ilegalitățile pe care le observi

 

adaptare materiale Internet