Cabinet de servicii psihologice


Despre relatii si mesajele din spatele lor

Cand intri intr-o relatie, nu te intrebi aproape niciodata care va fi semnificatia pe termen lung a acesteia pentru tine, nu cauti intelesuri codificate si mesaje ale universului aparent ascunse; intri intr-o relatie pentru ca a existat pur si simplu un flux energetic benefic intre parteneri, intr un anumit moment,  si reflectarea ta in celalalt s-a dovedit generatoare de emotii pozitive.
Evident orice fiinta umana, prin esenta hedonista, isi doreste constient sau nu sa isi prelungeasca starea de bine, obtinuta prin respectiva relatie.

Cum ar fi daca, atunci cand alegem ce relatii sa ducem mai departe cu noi si pe care dintre ele sa le abandonam, ne-am pune si intrebarea: ce mesaj incearca universul sa imi transmita prin apropierea de acest om?

Am fi mai vigilenti, mai iscoditori, mai prudenti? Ne am da doi pasi in spate pentru a evalua lucrurile inainte sa o luam la vale?

Probabil nu. Si chiar daca instinctele noastre ne avertizeaza de beneficitatea sau potentialul distructiv al unei relatii, noi preferam de cele mai multe ori sa le ignoram, sa ne pozitionam ca omnipotenti si capabili sa ne sustragem cand vrem din fata unui eventual pericol.

Fiecare relatie autentica, toxica sau netoxica, pe care o initiem si care ne calauzeste spre o anumita destinatie, isi pune amprenta asupra noastra, dandu-ne sau luandu-ne energia. Iar aici inteleg prin energie: creativitate, motivare, crestere, implinire, ambitie, autodepasire.

Exista relatii toxice care devin surse puternic energofage si cu care luptam din greu sa ne sustragem, atunci cand realizam ca s-a produs un dezechilibru in balanta cost – beneficii.

Exista relatii binefacatoare, la fel de autentice, care furnizeaza lumina, viata, bucurie de a trai, plenitudine. Pe acestea trebuie sa invatam sa le primim si sa le pastram cat de mult posibil.

Exista si relatii care la prima vedere par salvatoare, dar ulterior cand faci bilantul realizezi ca de fapt lucururile stau invers.
Atunci constientizarea e tardiva, iar tu ramai captiv in relatie si nu mai gasesti suficiente resurse sa te eliberezi. Sau poate nici nu vrei, gasind cu siguranta un beneficiu secundar in acest blocaj. Sau poate Universul doreste sa iti transmita un mesaj de genul “da, se intampla ca anumite lucruri si relatii sa nu se concretizeze, sa ramana blocate pe un anumit nivel; pastreaza gandul ca totul se petrece spre binele tau suprem, si uneori este chiar mai bine ca nu cunosti in detaliu toate informatiile din plan”.
“Uneori ne consolam cu gandul ca am ales cu cine suntem. In realitate nici macar nu suntem cu cine am ales.” (Eral, Liviu Surugiu)
Oprim oameni langa noi sau ramanem langa cei pe care i-am ales, tocmai pentru a ne dovedi ca suntem stapanii propriilor decizii pe care ni le asumam, fie bune, fie rele. Dar nu vedem de fapt ca in anumite relatii, conectarea energetica cu cel pe care l-am ales, s-a pierdut de mult (nu vorbesc de iubire sau atractie fizica). Si totusi mergem inainte, constanti alegerilor noastre, mandri ca nu ne-am dezis de noi, prea mandri. Fluturam acest succes ca pe o realizare semnificativa, fara sa decriptam mesajele transmise de intuitia noastra sau de Univers, dupa caz.
“Atunci cand pipai o alta fiinta sau obiect, un cristal ori o floare, te percepi de fapt pe tine. Simti actiunea exercitata asupra ta, chiar daca tu esti cel care actioneaza. Obiectul exterior intra in tine milimetru cu milimetru, mai mult, mai putin, impingandu-ti tesuturile sub epiderma…intr un mod placut sau nu. Nu mangai, te transformi. Indiferent cat de usoara ar fi atingerea, iti shimbi forma propriului corp”(Eral, Liviu Surugiu)
De cate zeci, sute si mii de ori ne am schimbat forma corpului atunci cand i-am atins pe cei de langa noi? Oare ce chip am fi avut, daca am fi ales sa-i atingem pe cei de care ne-am ferit ? Oare ce infatisare am fi luat, daca am fi ales sa nu ii atingem pe cei pe care i-am atins deja, alegandu-i ? Oare stiind asta, am putea fi mai selectivi cu ceea ce/cine decidem sa intram in contact ?
Ne intrebam de ce multe dintre relatii par a se desfasura dupa un pattern prestabilit, de ce intram in contact cu o anumita tipologie de oameni fara sa ne dorim constient asta ? De ce iesim dintr-o relatie care nu ne-a fost benefica si intram fix intr-una similara, fara sa avem aparent forta de a schimba ceva in noi ?
Dincolo de puterea obisnuintei, educatie, influente parentale, mica copilarie, noi emitem un tip de energie care atrage un anumit model uman. Cei compatibili cu ceea ce oferim, reactioneaza la energia noastra proprie si sunt atrasi de prezenta noastra. Doar ca uneori ceea ce avem de daruit nu este in avantajul personal si de aceea ne trezim fara sa vrem in diade relationale energofage. Sau pur si simplu in interactiuni care nu ne implinesc, nu ne satisfac, ne fac sa ne pierdem timpul sau ne fac sa  ne multumim cu putin, crezand ca atat meritam.
Daca am lasa sa vorbeasca mai mult mesajele pe care ni le trimite intuitia si am tine cont de ele, daca am fi mai increzatori in simbolistica viselor de peste noapte, cu siguranta am deveni mai autentici, ne am dezbara de frici si inhibitii, ne am elibera de mastile cu care jonglam in diferite acte pe scena vietii si am invata sa devenim mai luminosi si mai intregi. Si astfel ne-am inconjura de oameni la fel de luminosi si de intregi, care vor sti sa ne salveze de tenebre si umbre prin simpla lor prezenta.