Cabinet de servicii psihologice


Dovezi de loialitate in cuplu

Conceptul de loialitate in sens general se refera la sentimentul de atasament al unei persoane fata de un obiect, o alta persoana sau grup de persoane, un ideal, o datorie, o obligatie sau o cauza etc.

Caracteristici precum fidelitate, devotiune sau devotament, onestitate, stabilitate, asumare, constanta, pasiune, entuziasm, costiinciozitate, perseverenta, deschidere, cinste, curaj, determinare pot deveni termeni descriptivi si explicativi ai loialitatii.

Cu ce nu este niciodata asociata loialitatea? Cu minciuna, tradarea, fanatismul, obedienta, dedublarea, clivarea, oportunismul.

 Loialitatea transpare la diverite nivele: de la cel ideologic si organizational pana la cel de cuplu, capatand valente profund valorice pentru individul care o adopta si si-o asuma.

 Pentru multi dintre noi loialitatea in cuplu devine sinonima cu fidelitatea, in special sexuala, desi la o analiza mai detaliata nuantele le situeaza pe paliere usor variate.

Evident ca idealul ar fi sa ne identificam cu valorile loialitatii si fidelitatii simultan, dar de la ideal la realitate distanta e considerabila uneori.

 Loialitatea are mai mult de-a face cu o cauza, pe cand fidelitatea se raporteaza la o persoana. Un sot, de exemplu, poate fi loial institutiei casniciei, se poate dedica familiei, se implica in probleme si isi asuma rezolvarea lor, dar in acelasi timp poate sa nu fie fidel sotiei sub aspect sexual, din motive mai mult sau mai putin obiective.

 De aici se poate extrapola ca loialitatea e in directa legatura cu ratiunea, cu ceea ce este corect si echitabil, cu asumarea responsabilitatilor, iar fidelitatea graviteaza in jurul simtirii, al iubirii si  pasiunii.

 Pentru a exista coerenta in cuplu, coezivitate, comunicare, intimitate, ar fi de preferat nu numai ca loialitatea si fidelitatea sa se suprapuna conceptual si actional, dar sa existe o constanta intre loialitatea, manifestata in plan fizic cu cea manifestata in plan emotional.

 Atunci cand se intaleaza disonanta intre paliere, povestea cuplului poate traversa sincope. Poti ramane fidel fizic, in timp ce emotional esti la distanta de cel cu care traiesti. O sotie poate sa nu isi fi inselat niciodata sotul din punct de vedere sexual, dar spatiul ei intern, ganduri, suflet, sa fie ocupat de imaginea altui barbat.

Asa cum, in egala masura, poti experimenta infidelitate, dar sa te reintorci la partener din loialitate, pentru a iti respecta acordul initial asumat in relatia cu el.

 Abordarea unui concept atat de complex precum loialitatea in cuplu m-a facut sa ma gandesc instantaneu la celebrul film “Podurile din Madison County”, in care personajul interpretat de Meryl Streep, in ciuda pasiunii mistuitoare pe care o resimte fata de fotograful Kincaid (Clint Eastwood), in ciuda tentatiei uriase de il urma, ramane in aparenta loiala sotului si familiei pana la sfarsitul vietii, dedicandu se lor in totalitate fara sa ii faca sa banuiasca ceva. Totusi faptul ca in testament Francesca cere ca cenusa ei sa fie aruncata de pe Podul Roseman Covered, acolo unde se infiripase pasiunea cu fotograful, ma face sa ma intreb: dincolo de infidelitatea fizica si emotionala, cui i-a acordat ea de fapt dovezi de loialitate? Sotului, pe parcursul vietii. Dar cu siguranta in moarte, fotografului.

 Si astfel se naste dilema: este fidelitatea sexuala o dovada a loialitatii in cuplu? Este infidelitatea o dovada a lipsei de loialitate intre parteneri ? Granita ramane extrem de fragile si discutabila.

Dintr-un anumit punct de vedere loialitatea este superioara fidelitatii fizice, asa cum uneori ratiunea este superioara pasiunii si dereglarii simturilor.

 Cum iti poti da seama daca partenerul da dovada de loialitate in relatia de cuplu ?

Iata cateva  indicii:

-        Iti acorda incredere, iti valorizeaza opiniile si iti acorda credit in luarea deciziilor comune sau individuale

-        Isi respecta cuvantul, este consecvent si coerent in ce spune si ce face in raport cu tine

-        Iti imparteseste ganduri, sentimente, temeri, dileme si te coopteaza in lumea lui interioara

-        Ii place sa petreaca timp cu tine, iti cauta compania pentru activitati diverse si programeaza astfel de activitati pentru amandoi

-        Iti cere sfatul, manifestand deschidere si lasand deoparte orgoliul

-        Discuta cu tine aspectele bune, te valorizeaza, dar iti arata si ce il deranjeaza, fara sa critice sau sa jigneasca

-        Tolereaza diferentele dintre voi, evidentiind totodata valorile, interesele si scopurile comune

-        Iti da libertate pentru a-ti consuma pasiunile, hobbiurile, fara sa te sufoce cu gelozie sau posesivitate si, la randul sau, se simte liber sa isi dezvolte pe deplin calitatile expresive, creative si productive

-        Nu te expune in mod gratuit anumitor adevaruri care te ar putea leza sau ar subrezi relatia voastra (de exemplu, daca unul dintre parteneri recurge la infidelitate sexuala, va face acest lucru cu maxima discretie, nelasand sa transpara suspiciuni ce, odata accumulate, ar eroda puternic increderea)

-        Initiaza sau adera la proiecte comune de cuplu, indiferent ca e vorba de achizitionarea sau constructia unei case, petrecerea vacantelor, conceperea si nasterea unui copil, schimbarea stilului de viata etc

-        Cauta resurse pentru reinventarea relatiei si depasirea conflictelor inerente, stimuleaza evolutia relatiei si a intimitatii

-        Intr-o relatie bazata pe loialitate nu vei simti ca esti tras in jos, asa cum nici partenerul nu va trai cu frustrarea ca stagneaza personal sau profesional, ca se sufoca, ca isi doreste sa evadeze

Sa nu se confunde totusi loialitatea cu mentinerea unei relatii din teama de abandon emotional, teama de singurate, neincrederea de a gasi un alt partener potrivit, stima de sine scazuta, frica de lua decizii cu risc ridicat, comoditatea si rezistenta la schimbare.

Chiar daca pretul platit poate fi diminuarea dragostei pasionale, loialitatea graviteaza preponderant in jurul prieteniei si incercarii active de intelegere reciproca, de acordare a suportului fizic si emotional, de respectare a angajamentelor.